Po raz kolejny proponuję zupę z serii: wszystko do gara,
czyli otwieramy lodówkę i wyciągamy co mamy. W moim przypadku były to warzywa:
marchewka, pietruszka, seler, por, papryka żółta i czerwona, ziemniaki oraz
papryczka chili, czosnek i cebula. Taki mix warzywny wystarczy tylko
przyprawić wg. gustu czyli na słodko lub
na ostro. W przypadku mojej zupy wyszło
pół na pół.
Słodkość warzyw
złamałam ostrą papryczką chili oraz czosnkiem. Dla tych, którzy lubią zupy
kwaskowe polecam dodać trochę przecieru pomidorowego lub octu jabłkowego.
Składniki:
-jedna marchewka
-jedna pietruszka
-mały seler
-4 średnie ziemniaki
-jedna duża cebula
-zielona część pora
-4 ząbki czosnku
-pół papryki żółtej i czerwonej
-papryczka chili
-olej
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-gałązka lubczyku
-łodyga kopru
-garść kaszy pęczak
Marchewkę, pietruszkę kroimy w plasterki, ziemniaki i seler w kostkę. Zalewamy w garnku wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zieloną część pora, gałązkę lubczyku, koperku. Wrzucamy kaszę pęczak. Gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Dodajemy do zupy. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Dodajemy do zupy. Następnie usuwamy gniazda nasienne z papryczki chili, kroimy w pół krążki i podsmażamy krótko wraz z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Możemy dokwasić zupę dodając łyżkę przecieru pomidorowego lub octu jabłkowego. Zupa nabiera lepszego smaku jeżeli pozwolimy jej się zintegrować około pół godzinki.
-garść kaszy pęczak
Marchewkę, pietruszkę kroimy w plasterki, ziemniaki i seler w kostkę. Zalewamy w garnku wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zieloną część pora, gałązkę lubczyku, koperku. Wrzucamy kaszę pęczak. Gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Dodajemy do zupy. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Dodajemy do zupy. Następnie usuwamy gniazda nasienne z papryczki chili, kroimy w pół krążki i podsmażamy krótko wraz z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Możemy dokwasić zupę dodając łyżkę przecieru pomidorowego lub octu jabłkowego. Zupa nabiera lepszego smaku jeżeli pozwolimy jej się zintegrować około pół godzinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz