-małe, jędrne ogórki
-liście laurowe
-ziele angielskie
-czosnek
-gałązki kopru
-sól
-przegotowana, zimna woda
-piętka chleba
W słoiku układamy na dno dwa-trzy liście laurowe, trzy ziela angielskie, dwa ząbki czosnku i dużą gałąź kopru. Układamy ściśle ogórki, wkładamy jeszcze gałąź kopru, dwa kolejne ząbki czosnku. Na litr wody daję dwie łyżeczki soli, mieszam i zalewam ogórki tak, aby nie wystawały ponad wodę. Na wierzch wkładam piętkę chleba ( najlepiej razowego ) pomaga to w szybkim kiszeniu ogórków i daje również niepowtarzalny smak. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce, zabezpieczając przed światłem dziennym. Te na zdjęciu mają trzy dni. Po trzech dniach można spokojnie spożywać, ale ja wolę takie pięciodniowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz