„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. – George Bernard Shaw
Szukaj na tym blogu
sobota, 25 czerwca 2016
Klopsy drobiowe na parze
Składniki:
-1/2 kg mielonej piersi z indyka
-5 podudzi z kurczaka
-jajko
-pół czerwonej papryki
-1 papryczka chili
-jedna cebula
-6 suszonych pomidorów w oleju
-garść natki pietruszki
-łyżeczka sosu sojowego
-80 ml wody mineralnej lekko gazowanej
-sól, pieprz
Z podudzi oddzielamy mięso od kości i mielimy. Mieszamy z mięsem indyczym. Paprykę czerwoną i chili bez nasion, kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju z pomidorów suszonych. Cebulę, pomidory i natkę pietruszki drobniutko siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do mięsa, wbijamy surowe jajko, dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie wlewając stopniowo wodę mineralną, aż masa stanie się pulchna. Odkładamy na godzinę do lodówki. Mokrymi rękami formujemy zgrabne klopsiki, układamy w parowarze. Nastawiamy czas zgodny z instrukcją parowaru. Jeżeli nie posiadamy parowaru, wystarczy na wierzchu szerokiego garnka, w którym będzie gotować się woda, obwiązać gazę lub położyć takiej samej wielkości durszlak, na nim ułożyć klopsy, przykryć garnek i parować pół godziny. Podajemy z sezonowymi surówkami, np. z świeżo ukiszonej kapusty z marchewką lub małosolnymi ogórkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz