Składniki:
-6 sztuk białej kiełbasy
-1 kg kiszonej kapusty
-2 duże cebule
-pół kostki masła
-50 g suszonych grzybów
-300 g pieczarek
-2 listki laurowe
-2 ziela angielskie
-sól
-pieprz
-ewentualnie torebka sosu grzybowego
Grzyby suszone dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej całą noc. Na drugi dzień wyciągamy grzyby, a wywar przecedzamy przez gazę lub lniana ściereczkę.
Zalewamy grzyby przecedzonym wywarem i gotujemy do miękkości.
W garnku podlewamy kapustę wodą do połowy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ok. godziny. Nie odważamy !
W tym czasie kroimy cebulę i pieczarki w kostkę. Podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. Przykrywamy i dusimy chwilę pod przykryciem, po czym odkrywamy i dusimy do odparowania wywaru powstałego z pieczarek .
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy ułożone na blasze białe kiełbaski i pieczemy do zrumienienia skórki.
Uduszone pieczarki, cebulę i grzyby wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki .
Wymieszać, zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem solą i pieprzem. Na talerz wykładamy kapustę, na niej układamy upieczoną kiełbasę. Bardzo dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz