poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pulpeciki inaczej

Składniki:
-1/2 kg mielonego mięsa z indyka  
-1 jajko
-łyżka majeranku
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 papryki żółtej
-opakowanie mrożonych liści szpinaku
-2 spore cebule
-4 ząbki czosnku 
-4-5 ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-kilka ziaren kolendry
-garść posiekanego  koperku
-gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano
-olej do podsmażania
-sól, pieprz
-2 łyżki  keczupu łagodnego
-2 łyżki śmietany
Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok. Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą  (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy. Zupa powinna postać przed podaniem 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak. Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree.