niedziela, 19 marca 2017

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami

Składniki:
Ciasto:
-200 g mąki
-100 g masła
-1 jajko
-szczypta soli
-zimna woda
Farsz:
-opakowanie mrożonego szpinaku
-200 g sera feta
-100 ml śmietany 30%
-1 jajko
-1 łyżka masła
-2 pojedyncze piersi z kurczaka

-300 g pieczarek
-100 g boczku wędzonego
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku
-pieprz
-125 g mozzarella

-pomidor do dekoracji

Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. Zarobić na gładko, zagnieść kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto, oblepić spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec 25 minut. Wyjąć ciasto, posmarować  roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze 7 minut. 

Pierś z kurczaka, umyć i pokroić w kostkę, następnie usmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok. W oddzielnej patelni na masełku udusić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poddusić jeszcze chwilkę, dodać wcześniej usmażoną pierś i doprawić pieprzem do smaku. Umyte pieczarki, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na maśle razem z cebulą. Połączyć ze szpinakiem i kurczakiem, dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem i pieczarkami. Chwilkę podusić. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać dowolną zieleniną. Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.