środa, 25 stycznia 2017

Placki ziemniaczane

 

Składniki:


-5 dużych ziemniaków
-200 ml przegotowanego mleka          
-1 mała cebula
-łyżka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
-łyżeczka czosnku granulowanego
-płaska łyżeczka soli
-pieprz wg uznania
-olej
Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach .Wlewamy gorące przegotowane mleko (nie będą tak szybko ciemniały) Mieszamy starte ziemniaki z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, ścieramy na tarce o średnich oczkach cebulę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
W wersji bezmięsnej do placków zrobiłam sosik jogurtowy ze szczypiorkiem  z odrobiną soli i cukru
oraz sałatkę z roszponki i pomidorów polaną tym właśnie sosem.