sobota, 3 grudnia 2016

Sos tatarski

Sosy są dodatkiem do sypkich, suchych potraw. Nadają  im soczystość i podkreślają smak. Podawane są do potraw gorących, jak i zimnych mięs oraz przekąsek.
Dzisiaj przedstawiam znakomity sos do zimnego bufetu, wędlin, pasztetów oraz do kanapek.


Składniki:
-3 łyżki płaskie musztardy 
-20 dag oleju sojowego lub słonecznikowego
-10 dag korniszonów
-kilka marynowanych grzybków
-1 łyżka posiekanej rzeżuchy lub szczypiorku
-2 jajka ugotowane na twardo
-sól, cukier do smaku


Żółtka przetrzeć przez sito lub dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę z musztardą, ucierać dalej dodając olej. Do gęstego sosu dodać drobno posiekane korniszony i grzybki oraz białka jajek. Dodać zieleninę i doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać jako dodatek do mięs, ryb, sałatek.