wtorek, 29 listopada 2016

Brokułowy zawrót głowy

Sałatka bardzo lekka, w cudownie zielonym kolorze ☺ Pachnie ziołami, a delikatny sos winegret dodaje  jej charakteru. Bardzo prosta i szybka w przyrządzaniu. Wystarczy tylko wcześniej przyrządzić sobie sos, aby nabrał mocy ☺ Polecam na wszystkie spontanicznie organizowane imprezy.



Składniki:
-jeden duży brokuł
-jedno duże jabłko
-6 suszonych śliwek bez pestek
-po pęczku zielonej pietruszki, koperku i bazylii
-cytryna
-sos winegret
Na sos:
-6 łyżek oliwy lub oleju
-2 łyżki octu jabłkowego
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka cukru
-sól i pieprz 
Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się  wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki.
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł.
Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Zieleninę siekamy niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy w półmisku i polewamy sosem. Przed podaniem zamieszać delikatnie jeszcze raz w celu zintegrowania się składników i sosu. 

Danie pachnące ziołami 3