Składniki:
-jeden duży brokuł
-jedno duże jabłko
-6 suszonych śliwek bez pestek
-4 jajka ugotowane na twardo
-po pęczku zielonej pietruszki i koperku
-po pęczku zielonej pietruszki i koperku
-kilka listków świeżej bazylii
-cytryna
-sos winegret
-cytryna
-sos winegret
Na sos:
-6 łyżek oliwy lub oleju
-2 łyżki octu jabłkowego
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka cukru
-sól i pieprz
Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki.
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł.
Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Zieleninę, oprócz bazylii, siekamy niezbyt drobno.
Dwa jajka kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki, oprócz jajek, mieszamy. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi jajkami, wykładamy na półmisek i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz