środa, 1 czerwca 2016

Niedzielne śniadanie cioci Joli

Pewnego dnia moja siostra zainspirowała mnie pięknie podanym śniadaniem. Dodam, że to śniadanie niedzielne, bo na tygodniu nie ma czasu, żeby wymyślać rano takie pyszności. A był to pieczony  pod przykryciem łosoś, ułożony na sałatowej pierzynce w towarzystwie jajka, pomidorka i wszelkich innych zielonych dodatków. Danie bardzo proste, ale jakże efektownie podane, bo jak wiemy w prostocie jest siła! Oceńcie sami :)




Składniki:

-łosoś w postaci dzwonka bądź fileta

-jajka ugotowane na twardo
-ugotowane młode ziemniaki
-pomidory
-cebula
-rzodkiewka
-koperek
-sól, pieprz czarny i cytrynowy
-oliwa lub olej
Łososia przyprawiamy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą i wstawiamy pod przykryciem na 20 min. do piekarnika. Układamy na sałacie, dodajemy pokrojonego pomidorka, jajko, cebulkę, plastry ziemniaków i rzodkiewki, posypujemy posiekanym koperkiem. Wszystkie warzywa lekko solimy i pieprzymy. Podajemy z grzankami czosnkowymi.