wtorek, 4 lipca 2017

Sztuka mięsa

Wołowina wolno gotowana w jarzynach to jedno z moich ulubionych, mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny sos lub podajmy takie czyste, podgrzane w odrobinie wywaru, z ulubionymi warzywami na ciepło lub sezonową surówką. 

Składniki:
-1 kg wołowiny ( mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi )
-jedna marchewka
-jedna pietruszka
-1/3 bulwy selera
-zielona część pora
-duża cebula
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka liści laurowych
Cały kawałek mięsa
zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia, dodajemy oczyszczone jarzyny i przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu (wywar ma tylko "pyrkać") gotujemy 3-4 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po czym wyciągamy mięso,  kroimy w plastry , podlewamy odrobiną wywaru, podgrzewamy i podajemy w dowolny sposób: z sosem, ziemniakami, kluskami czy warzywami. Ja do mięsa z wywarem dodałam śmietanki wymieszanej z chrzanem i solą. W ten sposób powstał sos chrzanowy. Można osobno podsmażyć pieczarki dodać do pokrojonej wołowiny, zalać śmietaną, posolić, popieprzyć i mamy wołowinę w sosie pieczarkowym.