wtorek, 4 lipca 2017

Sałatka makaronowa z tuńczykiem



Składniki:

-szklanka makaronu kolorowego rurki
-puszka tuńczyka w oleju
-pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju i ziołach
-5-6 oliwek zielonych
-2 ząbki czosnku
-torebka sosu greckiego lub winegret podstawowy
-sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować i wystudzić. Pokroić w grubsze krążki. Tuńczyka odsączyć z oleju, pomidory pokroić w paseczki, oliwki i czosnek w cienkie plasterki. Sos grecki przygotować zgodnie z przepisem na opakowani dodając łyżeczkę cukru. Doradzam zmniejszyć ilość oleju do 1 łyżki. Jeżeli użyjemy sosu winegret, pomijamy dodawanie czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodając odrobinę soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem.