wtorek, 11 lipca 2017

Młode ziemniaki duszone z warzywami


Danie stworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym.


Składniki:
-300 g mielonej wołowiny
-10 małych ziemniaków
-2 cebule
-3 ząbki  czosnku
-1 łyżeczka  kminku
-1 łyżeczka curry
-1 papryka żółta
-1 papryka czerwona
-garść żółtej fasolki szparagowej
-1 mała cukinia
-pół puszki groszku konserwowego
-1 łyżka oleju
-garść dowolnej zieleniny ( szczypiorek, pietruszka, koperek )
Wołowinę smażymy do chrupkości. 
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy.
Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną  wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia wsypać groszek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz, posypać obficie zieleniną. Podawać z np. z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi,  pomidorami oraz ( dla lubiących odrobinę pikanterii ) papryką pepperoni.