niedziela, 21 maja 2017

Drób z warzywami i kaszą jaglaną

Bardzo lubię takie proste, szybkie obiady. Jest maj, ale na ogródkach jeszcze nie ma warzyw do gotowania. Nawet nowalijki jeszcze nie są gotowe do jedzenia. Te ze sklepu niestety zawierają dużo chemii, wiec polecam poczekać na swoje wyhodowane w przydomowym ogródku. Dlatego wykorzystuję jeszcze mrożonki. Jak to zwykle w niedzielę, szkoda czasu na długie gotowanie. Mrożonki w takim przypadku są znakomite do krótkiego gotowania. Wykorzystałam również mięso z udek, które nie wymaga długiej obróbki. Do tego delikatna kasza jaglana i obiad gotowy.

Składniki:
-6  porcji mięsa z udek
-pół opakowania mrożonej brukselki
-pół opakowania mrożonej marchewki mini
-biała część dużego pora
-olej do podsmażania
-szczypta kardamonu, kurkumy, curry
-sól, pieprz do smaku
-kilka kropel cytryny
-łyżka masła
-pół szklanki kaszy jaglanej
-szklanka gorącej wody
-garść posiekanej natki pietruszki
Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W tym samym czasie kroimy por na grubsze krążki i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy do duszących się warzyw. Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron kawałki mięsa drobiowego na rumiano. Wykładamy na warzywa, posypujemy przyprawami i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni w której smażyło się mięso, krótko prażymy suchą kaszę. Zalewamy gorącą wodą, solimy wg uznania, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Do ugotowanej kaszy wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Mięso wraz z warzywami wykładamy wraz z kasza na talerz. Takie danie nie wymaga dodatków. Ja jednak lubię zieleninę i dodałam jeszcze mieszankę sałat z dodatkami.