niedziela, 2 kwietnia 2017

Ziołowe piersi z indyka z parowaru

Jeżeli planujemy gotowanie mięsa na parze, to pamiętajmy, aby je najlepiej na noc zamarynować w oliwie i przyprawach. Mięso jest wtedy bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Warzywa można przyprawić tuż przed gotowaniem. Nie żałujmy ziół i aromatycznych przepraw. Ponieważ gotowanie na parze ma być dietetyczne, starajmy się nie używać soli. Ewentualnie można posolić już na talerzu, przed samym podaniem.

Składniki:
-400 g mięsa z piersi indyka
-mieszanka ziołowa: suszona cebula, czosnek, pokruszone ziele angielskie i liść laurowy, majeranek
-kilka ziemniaków
-łyżeczka kminu rzymskiego lub naszego kminku
-mieszanka suszonych warzyw np.domowa jarzynka
-czerwona cebula
-oliwa
-pół opakowania mrożonej marchewki
Mięso kroimy w cztery plastry. Obsypujemy obficie ziołową mieszanką. Ja miałam gotową mieszankę, ale można wszystkie składniki ziołowe utłuc  w moździerzu lub zmiksować w blenderze.
Polewamy oliwą (ok.3 łyżki ). Odstawiamy do lodówki na noc ( pod przykryciem ) lub minimum na godzinę. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry, obsypujemy kminem rzymskim i zmiksowanymi, suszonymi warzywami. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w plastry.
Układamy kolejno w parowarze: plastry mięsa, ziemniaki z cebulą, marchewkę. Następnie nastawiamy parowar na 30 minut. Gotowe danie przyprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, sproszkowaną papryką. Podajemy z  sezonową surówka lub ( tak jak ja ) z konserwowym ogórkiem.