sobota, 15 kwietnia 2017

Sałatka wielkanocna

Składniki:
-6 jajek                                        
-łyżka świeżo startego chrzanu
-sok z całej cytryny
-szklanka kwaśnej śmietany 
-2 kwaskowe jabłka
-cebula
-2 ziemniaki ugotowane w łupinach 
-sól, cukier
-świeżo zmielony biały pieprz
Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalewamy sokiem z cytryny. Jeżeli używamy chrzanu ze słoiczka, pomijamy sok z cytryny. Jajka, ziemniaki bez łupinek oraz jabłka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Składniki sałatki łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem. Pod przykryciem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy gałązkami rzeżuchy i połówkami jajek.