niedziela, 23 kwietnia 2017

Pietruszkowe roladki

Składniki:
-4 porcje mięsa z udek bez kości
-pęczek pietruszki
-4 małe ząbki czosnku
-2 łyżki oleju lub oliwy
-sól, pieprz
na sos:
-2 średnie cebule 
-2 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-2 łyżki śmietany
-łyżka masła
-zielona pietruszka
-sól, pierz
Mięso z udek dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem, posolić, popieprzyć. Pietruszkę i czosnek drobno posiekać lub zmiksować wraz z olejem. Na każdy płat mięsa rozłożyć masę pietruszkową, złożyć w roladkę i związać w dwóch  miejscach sznurkiem. Każdą z osobna szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego (180 stopni ) piekarnika na 25-30 minut. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć lekko na maśle, podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości cebuli. Mamy dwie możliwości zagęszczenia sosu:  cebulę zmiksować i dodać śmietanę  lub pozostawić w kawałkach i podprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Trzeba wtedy sos jeszcze zagotować , aby usunąć surowy smak mąki. Na koniec posolić i popieprzyć oraz dodać posiekaną natkę pietruszki.  Na talerz wyłożyć łyżkę sosu, na nim położyć upieczoną roladkę.Podawać z ziemniaczkami, mocno chrzanowa ćwikłą i ugotowaną  mini marchewką.