niedziela, 9 kwietnia 2017

Piersi z kurczaka w curry

Piersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne.


Składniki:
-3 piersi z kurczaka
-opakowanie curry
-opakowanie kurkumy
-łyżka ziaren kolendry
-łyżka ziaren kolorowego pierzu
-kilka liści laurowych
-kilka ziaren ziela angielskiego
-łyżka granulowanego czosnku
-kilka kropel ciemnego sosu sojowego
-oliwa lub olej
-rękaw foliowy do pieczenia
Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi  wraz z marynatą do  rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody.