poniedziałek, 6 marca 2017

Sałatka z buraczków

Wielokrotnie wspominałam, że buraczki to moje ulubione warzywo. Dzisiaj przedstawiam buraczki w towarzystwie jabłka, ogórka kiszonego, cebuli oraz aromatycznych dodatków. Najlepiej dzień wcześniej buraczki upiec lub ugotować. Te pieczone maja intensywniejszy smak i kolor, dlatego polecam zawinąć każdy burak w folie i piec w piekarniku przez godzinę, w temperaturze 200 stopni. 

Składniki na sałatkę:
-2 upieczone buraki średniej wielkości
-1 nieduże jabłko
-1 mała cebula
-2 kiszone ogórki          
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka oleju
-1 łyżka musztardy francuskiej
-dowolna zielenina
-sól, pieprz do smaku
Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z jabłkiem, cebulą i ogórkami. Dodać cukru, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko z dowolną, posiekaną zieleniną ( u mnie koperek ) oraz z musztardą i olejem. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia, a minimum po godzinnym odpoczynku. Można ją podawać do obiadu lub z dowolnym pieczywem.