niedziela, 12 marca 2017

Potrawka z indykiem

Wiosna...cieplejszy wieje wiatr ☺Tak, tak za oknem już śpiewają rano ptaki, dzień coraz dłuższy i znowu chce się żyć ☺ Zmieniamy ubrania  na lżejsze, więc dlaczego nie zmienić potraw na lżej strawne? Już nie chce się jeść sycących, energetycznych dań. Czas na wykorzystanie mrożonek, kiszonek, marynat i innych zapasów ze spiżarni. Dzisiaj proponuję lekką potrawkę z indykiem.

Składniki:
-1 kg mięsa mielonego z indyka
-1/2 kg pieczarek
-1 op. mrożonki mieszanej: brokuł i kalafior
-1 papryka żółta
-1 cebula
-1 główka czosnku
-puszka pomidorów krojonych
-dowolne zioła: rozmaryn ( szczypta ), suszone pomidory, oregano, bazylia
-olej do podsmażania
-sól, pieprz

Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pół główki wyciśniętego przez praskę czosnku.  Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko osobno podsmażamy i przekładamy do głębokiego rondla w którym będzie dusić się cała potrawka. Wsypujemy mrożone warzywa i pomidory z puszki.
Z przygotowanego mięsa wyrabiamy malutkie kuleczki, które krótko obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy do rondla z warzywami, podlewamy dwiema szklankami gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Dodajemy zioła, lekko solimy, pieprzymy i jeszcze dusimy 5 minut. Gotową potrawkę wykładamy na talerz, posypujemy dowolną zieleniną. Ja użyłam szczypiorku i świeżej papryczki chili.