czwartek, 9 lutego 2017

Ryba zapiekana z warzywami

Zakupiłam w sklepie fladrę. Nigdy tej ryby nie jadłam, wiec postanowiłam coś z niej zrobić. Ryba z wyglądu śmieszna, ma boki w dwóch rożnych kolorach i jest płaska. Niestety okazała się bardzo oścista. Mięsa mało i żeby wyżywić rodzinę trzeba zakupić większą ilość. Do tego przepisu polecam jednak rybę bardziej mięsistą, np.dorsza karpia czy szczupaka. 

Składniki:        
-1 kg ryby ( dorsz, karp, tołpyga lub szczupak )
-30 dag włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka, por
-duża cebula
-6 pomidorów
-2 łyżki tartego sera
-3 łyki masła lub oleju      

-2 łyżki tartej bułki
-sól, pieprz
Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, wyjąć ości, posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dodać tłuszczu i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia posolić i popieprzyć do smaku. 
Przygotowane filety ułożyć na żaroodpornym półmisku 
wyłożonym folią aluminiową 
lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką. Wyłożyć na wierzch ryby podduszone warzywa, ułożyć plastry pomidorów. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąc i posypać serem. Zapiekać jeszcze 5 minut.