piątek, 10 lutego 2017

Aromatyczne śledzie oleju




Składniki:
-4 solone śledzie 
-2 cebule
-2 ząbki czosnku                         
-pół szklanki oleju lub oliwy
-sok z jednej cytryny
-2 listki laurowe
-po kilka ziaren pieprzu i jałowca
-łyżeczka majeranku 
-pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-płaska łyżeczka cukru
Śledzie zalać zimną, 
przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. 
Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru,  wymieszać.
W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki.
W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania 
składników. Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce na 2-3 dni. Podawać wyłożone na półmisek z dowolnymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują podane tylko z pieczywem.