czwartek, 5 stycznia 2017

Sznycle z indyka



Kontynuując swoje postanowienie noworoczne, proponuję delikatne, lekkostrawne danie. Tym razem indyk w roli głównej. 


Składniki:
-4 sznycle z piersi indyka
-1 cebula
-olej rzepakowy
-sól, pieprz do smaku
-opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
-łyżeczka  masła
-łyżeczka cukru
-ćwiartka cytryny
Sznycle osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanym oleju obsmażamy krótko z dwóch stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy od przykryciem do miękkości mięsa ok. 45 minut na wolnym ogniu. W trakcie duszenia przewracamy mięso na drugą stronę. Do rondla wsypujemy marchewkę z groszkiem, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy masło, cukier i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy mięso. Gotową marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy sznycle. 
Prawda, że potrawa prosta i dietetyczna?  Smacznego!