czwartek, 19 stycznia 2017

Szaszłyki z wołowiny



-1 kg mięsa wołowego mielonego
-duża cebula
-jajko
-sos sojowy ciemny
-pieprz
-sól
-patyczki do szaszłyków
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa.
Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na godzinę.


W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu.