poniedziałek, 16 stycznia 2017

Sos paprykowy z indyczym mięsem




Składniki:
-1/2 mielonego mięsa z indyka
-po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
-jedna papryczka chili
-4 ząbki czosnku
-8 łyżeczek przecieru pomidorowego
-1 łyżeczka cukru
-sól, pieprz do smaku
-łyżeczka suszonego oregano
-220 ml wody zimnej przegotowanej
-olej
Mięso wysmażamy na odrobinie oleju aż będzie rumiane i chrupkie. Na osobnej patelni podsmażamy obrany i drobno pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy posiekaną w paski papryczkę chili, chwile smażymy i dodajemy pokrojone w paski papryki. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy aż papryka będzie miękka. Dodajemy wysmażone wcześniej mięso. Przecier mieszamy z wodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub z cukinii np. placki z cukinii