Szukaj na tym blogu

wtorek, 3 stycznia 2017

Jajko na miękko



 

 Jajko na miękko 🐣🐥 Każdy  ma swój sposób na jego gotowanie. Zacznijmy od tego, że jajko musi być świeże.  Najlepiej z zaufanego miejsca, no i przede wszystkim od kurki szczęśliwej, czyli wolno biegającej😊 Jaja mają bardzo dużą wartość odżywczą. Zawierają wiele pełnowartościowych substancji białkowych, tłuszcze oraz witaminy. Są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. 

 



Jak ugotować dobre jajko na miękko? Otóż ja przed gotowaniem myję dokładnie jajko ciepłą wodą. Ważne jest, aby miało
temperaturę pokojową. Są rożne metody gotowania. Jedni wkładają jajko bezpośrednio do wrzątku i gotują 3-5 minut, inni, tak jak ja, wkładają jajko do zimnej wody i stopniowo doprowadzają do wrzenia. Ja gotuję nie więcej jak 3 minuty, bowiem lubię jak żółtko jest płynne, a białko dobrze ścięte. Jako dodatek obowiązkowo zielenina; sałata, papryka, pomidor, awokado, świeże zioła. Zima w tym roku łagodna, więc na ogródku mam dostępną świeżą natkę pietruszki i gałązki tymianku, co też wykorzystuję do woli 😊Polecam takie śniadania, pysznie, zdrowo i kolorowo 😇











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz