wtorek, 3 stycznia 2017

Galaretka drobiowa


Uwielbiam mięsne galaretki 😋 Drobiowa jest taka delikatna 👌 Przyznam się, że skrapiam taką galaretkę  octem spirytusowym, ale zalecam raczej użycie octu jabłkowego lub soku z cytryny. Będzie zdecydowanie zdrowiej 😊


Składniki:
-cały  kurczak 
-włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, cebula, por
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
-opakowanie żelatyny na 2,5 l wody
Do dekoracji:
-groszek konserwowy
-jajka ugotowane na twardo

Kurczaka porcjujemy. Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości. Zalewamy zimną wodą - 2,5 l. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około godzinę. Miękkie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Cały wywar przecedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ma być intensywny w smaku. Wsypujemy do jeszcze gorącego, ale nie wrzącego!, wywaru żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mięso dokładnie oddzielamy od kości. Drobimy na małe kawałki. Warzywa oprócz marchewki, odrzucamy. Na przygotowanych wcześniej pojemnikach układamy kolejno: plaster jajka, wsypujemy kilka kulek groszku, na bokach układamy plasterki marchewki. Układamy mięso, ale tylko do połowy pojemnika. Uzupełniamy składniki przestudzonym wywarem. Odstawiamy gotowe, wypełnione pojemniki do chłodnego miejsca. Zastygniętą galaretkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyciągamy z pojemnika.  Podajemy z ćwiartkami cytryny lub octem jabłkowym.