czwartek, 19 stycznia 2017

Berlińskie szyneczki

Przekąska ze starego zeszytu mojej mamy. Powiem tylko, że szyneczki zniknęły z talerza w mgnieniu oka 😊


Składniki:
-10 dag twarożku tłustego homogenizowanego
-1 łyżka chrzanu tartego lub ze słoiczka
- kilka kropel soku z cytryny
-szczypta cukru i soli
-1 pomidor
-1 jajko ugotowane na twardo
-4 plasterki chudej szynki ( gotowanej )
-zielona pietruszka lub szczypiorek
Zamiast twarożku homogenizowanego można użyć zwykłego twarogu. Wtedy najlepiej przepuścić go przez maszynkę lub dokładnie utrzeć na gładką masę.
Twarożek mieszamy z chrzanem i przyprawami. Jeżeli używamy świeżego tartego chrzanu, trzeba skropić go cytryną , aby nie sczerniał. W przypadku chrzanu ze słoiczka nie jest to konieczne. Nakładamy krem twarożkowy na plasterki szynki i zawijamy.
Każdą rolkę ozdabiamy ćwiartką pomidora, jajka oraz zieleniną.