wtorek, 10 stycznia 2017

Zupa chrzanowa


Mamy wreszcie prawdziwą zimę 👍Trzaskający mróz wymusza na naszych organizmach chęć  jedzenia gorących, rozgrzewających potraw. Znakomicie do rozgrzania naszego organizmu nadaje się zupa chrzanowa. Znalazłam ją w starych przepisach mojej mamy. Zapewniam Was, że w tamtych czasach zimy były bardziej mroźne niż teraz 😊 A wiec rozgrzewajmy się pożywnymi zupami z tamtych czasów.


Składniki:
-25 dag kości cielęcych lub wołowych
-15 dag wędzonego boczku
-30 dag włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, cebula, por
-4 jajka ugotowane na twardo
-6 łyżek tartego chrzanu świeżego lub  ze słoiczka
-4 ząbki czosnku
-1/2 szklanki śmietany 18%
-łyżka mąki
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-sól, pieprz do smaku
Kości dokładnie umyć, warzywa obrać i opłukać. Zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć kości i warzywa z przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo.