czwartek, 1 grudnia 2016

Wołowina na szybko



Składniki:
-450 g mięsa wołowego mielonego
-300 g pieczarek
-jedna duża cebula
-pół papryki czerwonej
-pół puszki zielonego groszku
-torebka dowolnego sosu grzybowego
-łyżka majeranku
-łyżeczka granulowanego czosnku
-łyżeczka keczupu
-sól, pieprz do smaku
-olej
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę i na końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników. 
Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem.
Ja podałam z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej i pekińskiej kapusty.