sobota, 3 grudnia 2016

Sos winegret podstawowy

Sos, którego bardzo często używam. Możemy wzbogacić jego smak dowolnymi dodatkami, np. odrobiną musztardy, ziołami, kaparami, suszonymi pomidorami. Wszystko zależy od tego jaki smak sałatki chcemy uzyskać. Jeżeli w sałatce mamy już dużo ziół, polecam winegret podstawowy. Natomiast do sałatki o mało wyrazistych składnikach proponuję sos wzbogacony. Ilość dodatków zależy od naszych kubków smakowych. Zróbmy sos podstawowy, a później komponujmy własny bukiet smaków, metodą próbowania



Składniki:
-6 łyżek oliwy lub oleju
-2 łyżki octu 
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka cukru
-sól i pieprz 
Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zobaczycie jak fajnie gęstnieje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się  wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki. Do sosu możemy dodać dowolne zioła, wg. gustu i uznania, np. koperek, zielona pietruszka, oregano, zioła prowansalskie lub bazylia.