piątek, 25 listopada 2016

Zupa szpinakowa

Szpinak nie należy do warzyw lubianych. Wbrew pozorom nie z powodu jego smaku, lecz dlatego, ze często ta zielona papka 😊 jest postrachem dziecięcych lat. Wpychana za mamę, tatę i dziadzia jakoś trafiała w usta dziecka 😉 Niestety te dzieci w wieku dorosłym czują wyraźną niechęć do tego warzywa. Niesłusznie! To warzywo ma bowiem wiele zalet. Przede wszystkim jest bombą witaminową, zawiera bardzo dużo żelaza, a przede wszystkim jest niskokaloryczny. Można przyrządzać go na mnóstwo sposobów. Dzisiaj prezentuję go w postaci bardzo delikatnej zupy.



Składniki:

-1 l wywaru z warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 ziela angielskie)
-50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
-jedna duża cebula
-łyżka masła 
-pojemnik śmietany 12% (330 g )
-łyżka mąki ziemniaczanej
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz, ostra papryka do smaku
-natka pietruszki
Na wolnym ogniu gotujemy wywar na zupę. Powinien być esencjonalny. Na patelni podsmażamy na maśle, drobno pokrojoną 
cebulę. Dodajemy szpinak i podduszamy razem przez 5 minut. Z wywaru usuwamy warzywa i  dodajemy szpinak. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i zalewamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając i trzymamy na małym ogniu przez 3 minuty w celu usunięcia surowego posmaku mąki. Do gotowej zupy dodajemy drobno posiekany czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Posiekaną natkę pietruszki dodajemy tym razem w celu bardziej wyrazistego aromatu zupy, a nie, jak to zwykle bywa do dekoracji. Dla zaostrzenia smaku można już  talerzu posypać ostrą papryką. Podajemy z grzankami.