czwartek, 27 października 2016

Zupa koperkowa

Październik w tym roku jest wyjątkowo zimny , mokry i ponury brr... Organizm domaga się wobec takiej pogody ciepłego jedzenia. Dla mnie najlepsze w takie dni są zupy. O dziwo, mimo tak nie sprzyjającej aury, na moim ogródku rośnie piękny, zielony koperek. Jest znacznie ładniejszy i aromatyczniejszy niż latem. Dlatego postanowiłam go wykorzystać do   pożywnej zupy koperkowej. To ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy. 

Składniki:
Baza do zupy:
-porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś
-dwie marchewki
-dwie pietruszki
-zielona część pora
-kawałek bulwy selera
-jedna duża cebula 
Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię mocno aromatyczny wywar. Po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i warzywa. Z mięsa usuwamy kości, drobimy i dodajemy do wywaru. Następnie potrzebujemy:
-1/2 l mleka
-duży pojemnik ( 400 ml ) śmietany 18% lub jogurtu
-duży pęczek koperku
-łyżka mąki
-sól, pieprz do smaku
Mąkę rozprowadzamy mlekiem, wlewamy do wywaru i gotujemy 3 minuty, aby usunąć surowy smak mąki. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy garnek z ognia. Śmietanę lub jogurt spieniamy trzepaczką, hartujemy wywarem i powoli, cały czas mieszając, wlewamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy już na talerzu.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i pure ziemniaczanym. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak zupy można do talerza dodać łyżeczkę chrzanu ze słoiczka lub kilka kropel octu jabłkowego.