czwartek, 4 sierpnia 2016

Zapiekane pomidory w cieście francuskim z łososiem

Ponieważ sezon pomidorowy w pełni, trzeba z tego korzystać. Postanowiłam więc podać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :)  





Składniki na formę o średnicy 20 cm:
-5 pomidorów malinowych
-płat ciasta francuskiego
-opakowanie (200 g ) serka Apetina o smaku bazylii i oregano
-200 g łososia wędzonego
-50 g masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
-2 łyżki miodu
-2 ząbki czosnku
-musztarda francuska
-zioła prowansalskie
-odrobina cukru, soli i pieprzu
-oliwa z oliwek
Przygotowujemy formę w której będziemy zapiekać potrawę. Może to być forma do tarty bądź tortownica. Wybieramy pomidory dojrzałe, ale jędrne.
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, przekrawamy na pół w poprzek i usuwamy twarde gniazda nasienne. Połówki pomidorów smażymy krótko  na maśle, solimy, pieprzymy, dodajemy octu balsamicznego, cukru i miodu. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przewracamy pomidory na drugą stronę, dodajemy  jedną łyżkę oliwy. Cały sos powinien sięgać do połowy pomidorów. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory  łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, piekąc w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy na talerz ciastem do dołu. Proszę się nie przejmować jeżeli wypłynie trochę sosu. Tak ma być! Na wierzchu układamy kostki sera Apetina o smaku bazylii i oregano. Dodajemy świeże listki bazylii. Smacznego :)



Twoja kuchnia ma to coś