wtorek, 2 sierpnia 2016

Pietruszkowe piersi na parze z ziemniakami i surówką z cukinii

Ponieważ upały nie odpuszczają, nie bardzo chce mi się spędzać czas przy gotowaniu.  Korzystając z tego, że jestem w posiadaniu parowaru, wymyśliłam danie szybkie i jednocześnie lekkostrawne. Jeżeli nie posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w  folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut.



Składniki:
-3 piersi z kurczaka
-spora garść natki pietruszki
-dwa ząbki czosnku
-suszona żurawina
-10 dag zimnego masła
-5 młodych ziemniaków
-przyprawa do ziemniaków
-oliwa z oliwek
Na sos:
-mały kubek ( 150 g ) serka o smaku szczypiorkowym
-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-3 rzodkiewki
-szczypiorek
Piersi nadcinamy tak, aby powstał szeroki plaster. Lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy. Pietruszkę siekamy i wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem miksujemy blenderem na gładką masę. Rozsmarowujemy na piersiach, posypujemy żurawiną w ilości wg.uznania, dodajemy po dwa plastry masła i zawijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, aby nam nie wypływało masło podczas gotowania. Układamy na najniższym poziomie parowara. Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki, posypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą. Wykładamy na poziom wyższy parowaru i nastawiamy na 40 minut. Robimy sos: Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy posiekaną drobno rzodkiewkę i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerze wykładamy mięso, ziemniaki, sos i surówkę z cukinii. Smacznego :)  

Surówka z cukinii
Składniki:

-mała jędrna cukinia ( ok. 12 cm)
- czerwona, podłużna papryka
-sos sałatkowy grecki
Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy brzegi. W głębokim garnku przygotowujemy  zimną wodę z lodem. Jest potrzebna do zahartowania cukinii co zapobiega puszczaniu soku, a zarazem cukinia pozostaje jędrna. Cukinię przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Obieraczką do warzyw wycinamy wzdłuż cukinii cienkie paski. Najlepiej jest zacząć z samego brzegu wtedy wychodzą cienkie jak makaronik. Można również zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do lodowatej wody. W tym czasie kroimy wzdłuż paprykę, również na cieniutkie, długie paseczki. Jeżeli cukinie starliśmy na tarce to paprykę również kroimy drobniutko. Przygotowujemy sos grecki jak w przepisie na opakowaniu, dodając szczyptę cukru. Odcedzamy cukinie, dodajemy paprykę i polewamy sosem greckim. Na 10 minut przed podaniem dokładnie wszystko mieszamy.
Uwaga! Tak przyrządzona cukinia nie może długo leżeć, ponieważ wiotczeje. Najlepiej przyrządzać ją przed samym podaniem.