środa, 10 sierpnia 2016

Ogórki po warszawsku

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Dlaczego warszawskie? Nie wiem, niestety nie ma notatki na temat pochodzenia tego przepisu, ale to nie ważne, ważne, że smaczne. Polecam! 

Składniki:




Róbmy przetwory! 2016 - 6 kg ogórków średniej wielkości
-przyprawy na słoik: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,1/2 łyżeczki nasion gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała laska chrzanu, łodyga zielonego kopru
Zalewa:
-5 l wody
-3 szklanki octu
-1 szklanka cukru
-3 łyżki soli
Zalewę zagotowujemy, dobrze mieszamy, żeby składniki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Do słoików wkładamy przyprawy, układamy ściśle ogórki, zalewamy zimną zalewą. Słoje zakręcamy, układamy w szerokim garnku do pasteryzacji. Uwaga: słoje muszą się tylko zagotować i natychmiast wyciągamy do wystygnięcia. Nie mogą się gotować dłużej, ponieważ ogórki będą miękkie.