środa, 10 sierpnia 2016

Ogórki marynowane z dodatkiem wina








Składniki:
- ogórki średniej wielkości
-kilka gałązek świeżego kopru
-kilka gałązek natki pietruszki
- gałązki świeżego lub suszony rozmaryn
Solanka:
Na 1 l wody - łyżka soli
Umyte ogórki zalewamy solanką na ok 12 godzin. Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w słoikach, przekładając gałązkami kopru, pietruszki oraz rozmarynu. Jeżeli używamy suszony to ok. łyżeczki na słoik o pojemności 2 l. 
Zalewa:
-szklanka octu 10%
-szklanka białego wytrawnego wina
-4 szklanki wody
-3 łyżeczki soli
-1/2 szklanki cukru
-łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy
-dwa liście laurowe 
-duża cebula pokrojona w plastry
Zagotowujemy wszystkie składniki. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Róbmy przetwory! 2016