środa, 10 sierpnia 2016

Mięsne roladki w cieście francuskim

W przerwie miedzy robieniem przetworów znalazłam czas na zrobienie malej przekąski. Pysznie chrupiące roladki, które można podać na wiele sposobów. Znakomicie będą pasować do czystego, czerwonego barszczyku. Na zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos  czosnkowy. Zapewniam Was,  pycha!


Składniki:
-1/2 kg mięsa mielonego z indyka
-2 małe korniszony
-1 mała cebula
-1 jajko
-pęczek koperku
-płat gotowego ciasta francuskiego
-pieprz, sól
Do wypełnienia cienkie paski :
-czerwonej papryki
-sera żółtego
-korniszona
Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy wg. uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera żółtego, następnie w małym odstępie pasek papryki i kolejno pasek korniszona. Ja robiłam roladki długości 7 cm. Można zrobić rulon z całości ciasta, a później pokroić go na dowolną długość lub od razu pokroić ciasto na odpowiednie kawałki i zwijać każdy osobno.
Smarujemy roztrzepanym białkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy jeszcze 15 minut.