piątek, 12 sierpnia 2016

Krem pomidorowy


Składniki:
Baza do zupy:
-1/2 l wody
-1 marchewka
-1 korzeń pietruszki
-3 gałązki zielonego selera
-gałąź kopru
-gałąź lubczyku
-1 obrana cebula
-dwa liście laurowe
-dwa ziela angielskie
Wszystkie warzywa i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.
Reszta składników:
-1 kg pomidorów malinowych
-1 czerwona papryka
-1 duża cebula
-100 g masła
-sól do smaku
-łyżeczka cukru lub łyżka łagodnego keczupu
-dwa ząbki czosnku
Pomidory na chwilę zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. usuwamy stwardniały środek, kroimy na kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w  kostkę, czosnek w plasterki, podsmażamy wszystko na maśle do zeszklenia się warzyw. Nie zrumieniamy. Dodajemy wszystko do pokrojonych pomidorów. 
Z wywaru wyciągamy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i  również dodajemy do pomidorów, resztę warzyw i przypraw odrzucamy. Wszystkie warzywa miksujemy blenderem. Wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą, cukrem lub keczupem. 
Możemy do zupy osobno ugotować drobny makaron lub ryż ewentualnie podawać z czosnkowymi grzankami.