wtorek, 2 sierpnia 2016

Kiszona kapusta na zimę





-zbite głowy kapusty
-sól do przetworów

Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy  do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na 1 kg poszatkowanej kapusty 2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, przykrywając czystą ściereczką. Następnie kapustę odciskamy, ubijamy w słoiku do wysokości 3/4 .  Można dodać odrobinę kminku, utartą cienko marchew ewentualnie małe kwaśne jabłko.
Kapustę zalewamy w słoju solanką - na 1 l wody płaska łyżeczka soli. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne  miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Przez dwa miesiące powinna stać w jednym miejscu bez poruszania.

Róbmy przetwory! 2016