czwartek, 11 sierpnia 2016

Cukinia z papryką i cebulą

Przepis ten dostałam od siostry. Powiem szczerze, że zalewa w tym przepisie wydawała mi się początkowo kontrowersyjna. Nie dość, że kilogram cukru, to jeszcze zero wody! Ale postanowiłam zaryzykować i udało się! Jest naprawdę niezła:) 



-4 kg cukinii
-1 kg cebuli
-1,5 kg papryki czerwonej
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka.

Zalewa:
-1,5 szklanki octu 10%
-1 kg cukru
-8 łyżeczek soli
-4 łyżeczki musztardy (nie ostrej)
-3 łyżeczki curry
-1/2 łyżeczki pieprzu
Zalewę zagotować. Dodać warzywa, gotować 10 min.  Gorące warzywa z zalewą włożyć do słoików. Zakręcić  dobrze wieczka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Na drugi dzień wynieść do spiżarni.