wtorek, 5 lipca 2016

Smażone tuszki śledzia w sosie śmietanowym




Składniki:
-10  wypatroszonych tuszek śledzia
-mąka do obtoczenia
-sól, pieprz
-sok z cytryny
-olej
-duży pojemnik śmietany
-cebula
- łyżka masła
Tuszki śledzia dokładnie myjemy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. W rondlu roztapiamy masło i lekko podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy śmietanę i podgrzewamy na wolnym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Wysmażone śledzie wykładamy  na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu, po czym wkładamy do ciepłego sosu śmietanowego.  Przed podaniem powinny się 15 minut zintegrować z sosem. Tak usmażone tuszki śledzia można oczywiście podawać bez sosu. Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo dobrze komponują się z zasmażanymi buraczkami i ziemniaczkami z wody. Ja podałam jeszcze ugotowaną fasolkę szparagową obtoczoną w podsmażonym masełku z tartą bułką.