czwartek, 7 lipca 2016

Kalafior z papryką w zalewie musztardowej






Składniki: 
-kilka ugotowanych różyczek kalafiora
-jedna czerwona papryka
-jedna papryczka chili
Kalafior gotujemy bardzo krótko, dosłownie 2 minuty od zagotowania. Będzie wtedy lekko chrupiący. Paprykę kroimy wzdłuż na sześć  części. Układamy w słoiku na przemian.
Papryczkę chili pozostawiamy w całości, nie usuwając ogonka. Zapobiegnie to wypłynięciu ziaren, dzięki czemu zalewa nie będzie taka pikantna. Jeżeli nie chcemy mieć pikantnej zalewy, wystarczy po prostu pominąć papryczkę.
 Na zalewę:
1 l wody zagotować z 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżeczką soli i szklanka octu 10% 
Do zalewy dodać 2 łyżki oleju  i 4 łyżeczki musztardy francuskiej lekko ostrej. Wymieszać i zalać warzywa ułożone warstwami w słoiku.
Pasteryzujemy 15 minut.