czwartek, 7 lipca 2016

Fasolka szparagowa w pomidorach

Co zrobić z fasolką szparagową, która zostaje w niewielkiej ilości z obiadu? Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory,cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, ze tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolna kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiedzik! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub z grillować pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam :)  





Proporcje na słoik 1/2 l
-garść fasolki szparagowej ( ok. 15 dag )
-dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki )
-jedna średnia cebula (ok. 10 dag )
-jedna nieduża marchew
-łyżeczka cukru 
-łyżeczka octu
-pół łyżeczki soli
-dwie łyżki oleju
-szczypta chili lub jedna mała papryczka chili
- kilka ziaren pieprzu 
- trzy ziela angielskie
- dwa liście laurowe
-dwa ząbki czosnku
-garść zielonej pietruszki
Z fasolki odciąć dwie końcówki, ugotować do miękkości - ok. 20 minut. Marchewkę ugotować w całości - ok. 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Obraną cebule pokroić w pół krążki i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować  bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę chili bez ziaren, podsmażoną wraz z cebula. 
Zagotować. Zdjąć z ognia. Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami. Pasteryzować 20 minut.