środa, 8 czerwca 2016

Duszone warzywa



Składniki:

-jedna cukinia
-kilka pieczarek
-pół papryki czerwonej i żółtej
-4 ząbki czosnku
-papryczka chili
-łyżka przecieru pomidorowego lub łagodnego keczupu
-sól, pieprz
-oregano świeże lub suszone
-kilka kropel cytryny
-łyżeczka cukru
Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, paprykę żółtą i czerwoną w  paseczki, a pieczarki kroimy w ćwiartki.
Papryczkę i czosnek podsmażamy krótko, dorzucamy pokrojone papryki, chwile razem podsmażamy często mieszając. Dodajemy pieczarki. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy (2-3 min. ) Po czym zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię. Dusimy mieszając od czasu do czasu, aż cukinia stanie się miękka, ale chrupiąca. Na koniec dodajemy sól, pieprz, przecier pomidorowy i cukier. Jeżeli użyjemy keczupu to nie musimy dodawać cukru. Delikatnie skrapiamy cytryną i posypujemy obficie świeżymi listkami oregano. W przypadku suszonego oregano dodajemy go minute przed końcem duszenia, natomiast świeże dodajemy tuż przed wyłożeniem na talerz.