niedziela, 19 czerwca 2016

Truskawki




Sezon przetworów rozpoczęty. Truskawki przeżywają swój rozkwit. Są teraz mocno czerwone, duże i słodkie. Wykorzystujmy je na wiele sposobów. Można mrozić w całości lub zmiksować włożyć do słoików i mamy  w zimie gotowy mus truskawkowy. Popularnym sposobem jest zasypywanie truskawek cukrem, wystawiamy takie słoiki na słoneczne miejsce do puszczenia soku i później pasteryzowanie takich słoików. Nie wspomnę już o dżemach, które nie równają się z tymi ze sklepu.
Nalewki truskawkowe to również rarytas, który w zimowe, mroźne wieczory jest super rozgrzewającym lekarstwem. Niedługo zaczną królować maliny, później wiśnie, śliwki i wiele innych naszych polskich doskonałych owoców  sezonowych, które wykorzystujmy do zapasów zimowych. Nigdy te kupione w sklepie nie będą równać się z tymi robionymi domowym sposobem. Wymaga to czasu i dużo pracy, ale naprawdę warto trochę poświecić swojego czasu. Nawet taki zwykły, domowy, świeżo ugotowany kompot z owoców sezonowych jest dużo bardziej wartościowy niż kolorowe napoje kupowane w sklepach od których dzieci tylko się uzależniają. A przecież wiemy ile zawierają cukru, kalorii, nie wspomnę o konserwantach. Dlatego dzisiaj proponuje domowy kompocik z wykorzystaniem zeszłorocznych jabłek i obecnych właśnie truskawek.