poniedziałek, 13 czerwca 2016

Schabowe roladki w cebulowym sosie



Te roladki po prostu rozpływają się w ustach. Są delikatne i kruche, a sos cebulowy aksamitny i łagodny w smaku. W ramach wietrzenia i sprzątania spiżarni  wykorzystałam jako dodatek ostatni słoik zimowej sałatki z cukinii, marchewki i cebuli. Przepis zamieszczę w sezonie cukiniowym.  
Składniki:
-4 plastry schabu
-4 plastry szynki gotowanej
-4 plastry żółtego sera
-mieszanka ziół suszonych: oregano, rozmaryn, tymianek, papryka słodka, czosnek
-sól, pieprz
-musztarda delikatesowa
-natka pietruszki

Na sos:

-4 cebule
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-kromka razowego chleba
-sól
-olej
Schab dokładnie rozbijamy na cienkie plastry. Każdy plaster obficie obsypujemy mieszanka ziołową.
Wklepujemy je w mięso. Następnie każdy plaster smarujemy musztardą, kładziemy plaster szynki, plaster sera, smarujemy musztardą ser i posypujemy natką pietruszki. Zawijamy plastry schabu w roladki spinając wykałaczką. Na dobrze rozgrzanym oleju  obsmażamy roladki z każdej strony na rumiano. Odkładamy roladki na ogrzany talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy chwile pokrojoną w półkrążki cebulę. Na cebuli układamy roladki, podlewamy bardzo delikatnie wodą, dodajemy przyprawy i przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu ok.20 minut. Kiedy cebula jest miękka dodajemy podrobioną kromkę razowego chleba i dusimy jeszcze ok.10 min.  
Wyciągamy roladki, powstały cebulowy sos odlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Solimy sos do smaku. Roladki wykładamy na talerz i polewamy sosem. Ja podałam z ziemniakami z wody i zimową sałatką z cukinii.