środa, 8 czerwca 2016

Pstrąg pieczony w folii

Niestety w Polsce ceny ryb nie zachęcają do częstego ich spożywania, nad czym bardzo ubolewam.
Dzisiaj wybrałam na obiad pstrąga. Jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Przy zakupie wybierajmy mniejsze sztuki. Większe mogą świadczyć o przekarmieniu i wtedy już nie są smaczne. Chyba, że złowiliście pstrąga np. w potoku górskim lub w czystej rzece, wtedy wielkość nie ma znaczenia. Pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, jednocześnie jest mało kaloryczny. Najlepszą metoda przyrządzenia jest pieczenie w folii. Taki też sposób wybrałam dzisiaj na obiad.



Składniki:

-pstrąg
-masło
-zielona pietruszka
-cytryna
-sól
Wyproszonego pstrąga dokładnie myjemy, delikatnie przyprawiamy solą, nadziewamy dużą ilością zielonej pietruszki. Na wierzchu układamy plastry cytryny. Tak przyrządzonego pstrąga odkładamy na  godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pstrąga układamy na blasze wyłożonej folia aluminiową, układamy na wierzch plastry masła,  przykrywamy pstrąga i pieczemy 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć folię w celu zrumienienia skórki.
Ja podałam jako dodatek pieczone młode ziemniaczki z cukiniowym leczo.