sobota, 25 czerwca 2016

Klopsy drobiowe na parze






 Składniki:

-1/2 kg mielonej piersi z indyka
-5 podudzi z kurczaka
-jajko
-pół czerwonej papryki
-papryczka chili
-jedna cebula
-6 suszonych pomidorów w oleju
-garść natki pietruszki
-łyżeczka sosu sojowego
-80 ml wody mineralnej lekko gazowanej
-sól, pieprz
Z podudzi oddzielamy mięso od kości i mielimy. Mieszamy z mięsem indyczym. Paprykę czerwoną i chili bez nasion, kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju z pomidorów suszonych. Cebulę, pomidory i natkę pietruszki drobniutko siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do mięsa, wbijamy surowe jajko, dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie wlewając stopniowo wodę mineralną aż masa stanie się pulchna. Odkładamy na godzinę do lodówki. Mokrymi rękami formujemy zgrabne klopsiki, układamy w parowarze. Nastawiamy czas zgodny z instrukcją parowaru. Jeżeli nie posiadamy parowaru, wystarczy  na wierzchu szerokiego garnka, w którym będzie gotować się woda, obwiązać gazę lub położyć takiej samej wielkości durszlak, na nim ułożyć klopsy, przykryć garnek i parować pół godziny. Podajemy z sezonowymi surówkami, np. z świeżo ukiszonej kapusty z marchewką lub małosolnymi ogórkami.