niedziela, 19 czerwca 2016

Karczek pieczony z młodymi ziemniakami




Składniki:
-4 plastry karczku
-mieszanka ziołowa: czosnek granulowany, tymianek, majeranek, słodka papryka, pieprz
-maga
-kilka młodych, niedużych ziemniaków
Jeżeli mamy grube plastry karczku to lekko go rozbijamy. Nacieramy ziołową mieszanką, układamy w głębokim półmisku i każdy plaster skrapiamy przyprawą magi. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Przygotowujemy żaroodporny półmisek lub głębszą brytfannę wykładamy  folią aluminiową, układamy plastry karczku, na wierzchu układamy ziemniaki i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika ( 200 stopni ) na 40-50 minut.
Jako dodatek zrobiłam królującą teraz zieloną sałatę z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.